top of page

AUM - OM

In deze "Vaan alles get" vindt u informatie over de betekenis van AUM (OM)

AUM - OM

Om is de kortste en makkelijkste mantra. Het opzeggen van deze mantra markeert het begin van de les en geeft je meer focus en kalmte.

Om komt uit het Sanskriet, een oude Indische taal. Het bijzondere van deze taal is dat bij ieder woord een bepaalde trillingsfrequentie hoort, die ook weer resoneert met de cellen in je lichaam. De frequentie die bij het woord Om hoort, komt overeen met de oertrilling van het universum, de alles scheppende klank en tegelijk ook de beleving van het oneindige. Het Sanskriet is erg poetisch. Daarom is het moeilijk om één vertaling te geven van het woord. Om wordt vertaald als: de bron, God, het universele, alles, eeuwigheid, oneindigheid.

Wanneer we goed luisteren naar de mantra Om, horen en voelen we dat deze bestaat uit 3 klanken:

A

Allereerst de zware A klank. De A is de meest primaire klank en ook de beginletter van het Latijnse en het Sanskriet alfabet. Je voelt deze klant onderin de buik waar ook de eerste chakra huist. Deze staat voor verbinding met het aardse, materiele. De aandacht is gericht op de tastbare dingen. We zeggen ook wel de wakkere staat.

O of U

De O of U klank is al iets hoger en ook hoger in het lijf te voelen, zo rond het hart. Deze klank brengt je naar de staat tussen hemel en aarde. Het gebied van voelen, wensen en willen. We zeggen ook wel de staat van droombewustzijn.

M

Deze laatste klank wordt gemaakt met de mond dicht. Wanneer je goed voelt, ervaar je de trilling in de mond die je soms zelfs tot aan je kruin kunt voelen. Deze klank staat voor de springplank naar een hoger bewustzijn, het intuitief weten. We zeggen ook wel de staat van droomloze slaap.

 

Focus je de volgende keer wanneer je deze mantra uitspreekt op die trillingen. Het brengt je naar een diepere staat van bewustzijn. Bovendien vertelt het wel of niet ervaren van de trillingen ook iets over hoe waar jij op dat moment staat in je proces van ontwikkeling. Hoe gevoelig ben jij op het moment van uitspreken voor de subtiele signalen van het leven?

En zo is de mantra Om eigenlijk een yoga-oefening op zich. De betekenis van Om is dus niet alleen een vertaling maar vooral een gevoel. De mantra niet alleen een woord maar een vertaling van het oneindige proces van yoga waarin we steeds weer de cirkel maken van het aardse naar een hoger bewustzijn en daarin weer het aardse.

bottom of page